Terug naar overzicht

Het nut van winterwielerkleding

Het winterseizoen is nog steeds in volle gang. De koude dagen lijken voorbij maar de regenbuien en harde winden razen regelmatig nog over het land. En dat betekent kou en regen. Hoe kom je dan de winterse dagen door op de fiets als je koud aangelegd bent en er al helemaal niet van houdt. En eigenlijk ook niet van het fietsen op de Tacx/Zwift houdt? Daarom een blog over een aantal winterwielerkleding tips en andere handige trucjes om de winter goed door te komen.

Kleed je niet met één hele dikke laag aan.

Kleed je niet te dik aan als je gaat fietsen. En dan vooral niet door bijvoorbeeld een hele dikke winterjas te dragen. Het gevolg hiervan is namelijk dat je door je te warm te kleden, je veel sneller gaat zweten, je lichaam afkoelt en dat het dus het tegenovergestelde effect heeft van wat je wilt bereiken. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over wat je aan kleding aan doet. De laatste jaren is daar veel onderzoek naar gedaan. En wat is gebleken? Je kunt beter een aantal laag(jes) over elkaar aan doen dan 1 dikke jas. Denk hierbij aan een (longsleeve) thermoshirt. een fietsshirt en een wind en waterdicht jasje.

Uiteraard gelden bij elke weersomstandigheid andere eisen. Is het alleen koud en winderig. Dan kan je met bovenstaande goed wegkomen op de weg, het bos of de gravelpaden. Maar mocht het ook regenen dan is bijvoorbeeld een waterdicht windvest of regenjack ook een hele goede aanvulling. Het mooie daarvan is dat je het onderweg uit kunt doen en compact kunt opvouwen in het achterzakje van je jas.

bibshorts vs bibtight

Een goede lange of korte fietsbroek voor de winter en de koudere dagen is minstens zo belangrijk als een winterjack. Je wilt namelijk niet rondfietsen met een verwarmd bovenlijf maar een koud onderlichaam. Want koude benen zorgt voor veel energie verlies. De kou moet namelijk gecompenseerd worden en dat gaat ten koste van je prestatie. (en plezier)

Er zijn verschillende mogelijkheden om een warme lange broek te creëren:

Uiteraard allemaal met een goede zeem  gevoerd. Je kunt uiteraard ook voor een lange fleece gevoerde broek zonder zeem kiezen die je over je zomer bibshorts aantrekt.


 

Merino wol

Wat tegenwoordig ook een veel gebruikte stof is is merinowol. Merino wol komt van het merino schaap. Een schapensoort dat voornamelijk voorkomt in Australië, Nieuw-Zeeland, Argentinië en Zuid-Afrika. Merinowol wordt wereldwijd geroemd om zijn zachtheid, sterkte, ademend vermogen en temperatuurregulerende voordelen. Daarnaast is merinowol ook nog eens 100% natuurlijk, hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar. Al deze mooie natuurlijke eigenschappen maken merinowol een uitermate comfortabel materiaal om te dragen. Lees hieronder meer over de eigenschappen van wol.

TEMPERATUUR REGULEREND

In tegenstelling tot andere stoffen is merinowol reageert op veranderingen in lichaamstemperatuur. Dus het helpt je warm te blijven als het koud is en koel als het warm is.

ADEMEND

Merinowol is een van de meest ademende vezels. De vezels kunnen grote hoeveelheden vochtdamp opnemen en vervolgens afvoeren om te verdampen in de lucht. Nooit meer een plakkerig gevoel. Stay dry!

ANTIBACTERIEEL

Merinowol is van nature antibacterieel. Wat minder zweet op je lichaam betekent. Merinowol absorbeert zelfs de geurmoleculen uit het zweet, die pas bij het wassen vrijkomen. No sweat, no stink. Stay fresh!

De voordelen van merino zijn dus dat ze goed met temperatuursveradneringen om kunnen gaan en natuurvriendelijke producten zijn. Redenen voor ons om deze dus ook in onze collectie op te nemen. Wij hebben op dit moment merino sokken en merino jasjes in onze collectie die heel goed werken bij temperaturen boven het vriespunt. Zeker met een goed ademend ondershirt een windvest en winterfietsschoenen van Northwave zorgen deze producten voor net dat beetje extra comfort

Accessoires

Naast een bibtight, een winterjas en sokken zijn bijvoorbeeld handschoenen ook essentieel. De laatste tijd is daarnaast ook een Buff (nek en hoofdwarmer) steeds meer in trek. Handige accessoires die het leven op de fiets net even wat aangenamer maken. Kijk bij het kopen van goede handschoenen niet op een euro meer of minder want die maken de ritten net wat beter. Bij voorkeur handschoenen die zowel wind als waterdicht zijn zodat je goed beschermd bent. We hebben het eerder al gehad over een wintershorts. Deze in combinatie geven hetzelfde effect als een bibtight qua warmte. Bijkomend voordeel is dat je dit ook goed kunt gebruiken bij koude ochtenden en uit kunt doen bij warmere middagen. Naast gewone arm en beenwarmers kun je ook kiezen voor waterdichte arm en beenwarmers.

Alles wat hierboven besproken is wordt ook aangeboden in onze webshop. Met deze producten kom je goed de koude dagen door!

Geef een reactie

Ook je eigen
sportkleding ontwerpen?

Wij staan voor een persoonlijke benadering. We maken alle ontwerpen in eigen beheer en komen graag bij je langs om samen tot de beste sportkleding te komen.