Terug naar overzicht

Het trainen met een doel

De feestdagen zijn achter de rug.. Op naar de lente en de zomer. Op naar het stellen van doelen voor het komen jaar. Misschien heb je wel als doel om mee te doen aan een evenement as Alpe d’Huzes of the Ride. Maar velen van ons hebben andere doelen zoals voor het eerst een tocht langer dan 100 kilometer fietsen. Met een aantal tips gaan wij jou proberen een duwtje in de goede richting te komen. Zeg maar een beetje wind in de rug.

Waarom is doelen stellen handig?

Het mooie van sportieve doelen is dat je iets hebt om naar toe te leven en naar toe te werken, zorg ervoor dat je doel iets is wat je echt wil behalen of al lang over droomde van eens een keer te doen. En waar je natuurlijk na afloop met fietsvrienden over na kunt praten. Mooie mijlpalen beleven geeft een kik

Wanneer je gaat trainen zonder een doel ga je na een tijd vervelen. Je motivatie zal verminderen en mogelijk zelfs volledig weggaan. Als je ooit dit gevoel ervaart, vraag jezelf dan eens het volgende af: “waarom fiets, loop of fitness ik?”. Kun je die vraag niet goed beantwoorden dan is het verstandig om jezelf meer uit te dagen en te motiveren met een bepaald doel.

Als je jezelf eenmaal een bepaald doel opgelegd hebt, een doel dat je ECHT wil halen, ga je merken dat het sporten en trainen vlotter zal gaan omdat je een reden hebt waarvoor je dit allemaal doet.

Hoe stel je doelen?

Je hebt dus vastgesteld dat je met een doel gaat trainen, groot of klein. De eerste stap is gezet maar hoe ga je de doelen bepalen?

Als je bij het opstellen van je doelen rekening houdt met onderstaandevoorwaarden, dan kan er maar weinig misgaan en ga je je doelen zeker bereiken.

  1. Je doelen moeten haalbaar maar toch uitdagend zijn.
  2. Stel meerdere (tussen) doelen op.
  3. Plezier is de hoofdzaak
  4. Je doelen moeten specifiek en meetbaar zijn.
  5. Vergelijk jezelf niet met anderen
  6. Maak je doelen inzichtelijk door ze op te schrijven.

 

Je doelen moeten haalbaar maar toch uitdagend zijn

Het allerbelangrijkste is om te kijken waar je nu staat en wat je nu kan. Zorg dat je doel haalbaar en realistisch is voor jezelf. Als je nog nooit gefietst hebt, verwacht dan niet dat je na enkele weken 150 km aan 1 stuk kunt fietsen, dat is niet realistisch.

Maak je doelen niet te makkelijk, als het te vlot gaat is er geen uitdaging aan, en uitdaging is net datgene wat je wil en wat je op de fiets zal houden.

Kijk even voor jezelf hoeveel tijd je in je trainingen kan steken en bepaal aan de hand daarvan hoe hoog je de lat kan leggen. Zoek een leuke tocht, wedstrijd of locatie om je doel te behalen zodat je er naar toe kan leven.

Stel meerdere (tussen) doelen op

Het is niet verstandig om zonder tussenstapjes naar je hoofddoel toe te werken. Daarom is het beter dit in stappen te doen en tussen doelen opstellen.

Wil jij bijvoorbeeld tegen de zomer 100 km kunnen fietsen, begin dan met 25 km, bouw dan verder op tot 50 km enzovoort… Je zal merken dat telkens je een tussen doel bereikt je motivatie enkel maar zal toenemen om uiteindelijk aan je einddoel te komen.

Plezier is de hoofdzaak

Probeer zoveel mogelijk variatie in je trainingen te brengen dan ga je met plezier aan je fietstraining of workout beginnen. Daag jezelf uit om je trainingen leuk te maken. Varieer qua locatie, terrein, traningspartners etc… Zo maak je het trainen veel aangenamer en gevarieerder waardoor het altijd plezant zal blijven. Bij het variëren kun je ook denken aan indoor en outdoor trainingen, zwemmen ipv fietsen. Indoor kan bijvoorbeeld via Zwift en Rouvy. Twee indoortrainingsapps die heel specifiek feedback geven. Ook hier zijn trouwens trainingsprogramma’s te volgen.

Je trainingen mogen geen verplicht nummertje worden en hou niet teveel rekening met statistieken. Is het een dag wat minder, so be it, neem een dagje rust en volgende keer gaat het vast terug beter.

Je doelen moeten specifiek en meetbaar zijn.

Stel je doelen op zodat ze duidelijk zijn. Ik wil wat fietsen is geen duidelijk of specifiek doel. Bepaal een tijd, afstand en/of datum; bijvoorbeeld ik wil op 1 maart een 50 km wedstrijd mountainbiken binnen 2 uur.

Wees dan ook specifiek in je trainingen, bijvoorbeeld ik ga om de dag 1 uur fietsen. Dit is ook meetbaar want je kan het voor jezelf controleren of je dit gedaan hebt.

Vergelijk jezelf niet met anderen

Je hebt een doel bepaald voor jezelf, jij moet het zelf behalen. Het is dan belangrijk om naar je eigen prestaties en voortgang te kijken.

Gps en smartwatches geven je alle mogelijke statistieken en deze kan je dan weer met iedereen gaan vergelijken… doe dat niet! Ga enkel uit van je eigen prestatie en als je toch wil vergelijken, vergelijk dan met jezelf en met je vorige resultaten. Dus het is mooi om Strava te gebruiken om je eigen voortgang te bepalen en bij te houden, maar vergelijk jezelf daar niet met anderen. Want ieder heeft zijn eigen doel.

Zet je doelen op “papier” of gebruik een app

Wanneer je je doelen bepaald hebt, hou ze dan niet voor jezelf. Als enkel jijzelf op de hoogte bent van wat je wil bereiken, is de kans groot dat je ergens in de loop er naartoe je motivatie kan verliezen. Daarom is het best je doelen te delen met je naasten.

Breng de mensen die dicht bij je staan op de hoogte van wat je wil bereiken en waarvoor jij al die inspanningen gaat doen. Als jij dan eens een mindere dag hebt, zijn er altijd mensen die jou even de klik kunnen geven om toch door te gaan, en dat is van onschatbare waarde.

Je kan bijvoorbeeld ook met je fietsmaatje een gezamenlijk doel opstellen, dat kan ook gewoon een tussen doel zijn. Zo kan je elkaar motiveren.

Naast het zelf maken van je trainingsschema’s is het tegenwoordig he makkelijk om gebruik te maken van (betaalde) trainingsapps. Voorbeelden daarvan zijn:

Start met sporten zodra je doelen bepaald zijn

Eenmaal je je doelen bepaald hebt kan je meteen aan de slag. Wees geduldig en consistent in je trainingen want er komen ook slechte of mindere dagen, dagen dat het wat allemaal wat minder vlot gaat. Bijt dan door en geef zeker niet op, reken op de steun van de mensen die je doelen kennen.

Denk vooruit, denk aan wat je wil en gaat bereiken als je doorzet en volhoudt. Als je dit altijd in je achterhoofd houdt dan ga je slagen en je doel bereiken.

Doelen bereikt, wat nu?

Nu je bezig bent om je eerste doel te behalen is het verstandig om ook aan een volgende grote doel te denken. Een fietstocht door Zweden? Marokko?

Het zou  natuurlijk zonde zijn, om na intense weken van trainen en toeleven naar je ultieme avontuur, om daarna, als je doel bereikt is, simpelweg te stoppen met trainen. Je bent nu goed en gemotiveerd bezig, doe dan gewoon verder!

Heb jij eindelijk 100 km kunnen fietsen, dan kan je volgend doel bijvoorbeeld 150 km of 200 km worden, of voeg er wat hoogtemeters aan toe, ga een berg oprijden… je kan het zo gek niet bedenken, alles kan en alles mag, zolang het maar groter en uitdagender is dan je vorige doel.

Zorg er dus ten alle tijde voor dat je grote doel van het jaar niet je einddoel is. Een doel dat je dit jaar behaald kan altijd uitgebreid worden en je volgend jaar weer opnieuw uitdagen.

In ons volgende blog gaan we dieper in op trainingsapps die jou kunnen begeleiden en helpen in het bereiken van je doelen.

Geef een reactie

Ook je eigen
sportkleding ontwerpen?

Wij staan voor een persoonlijke benadering. We maken alle ontwerpen in eigen beheer en komen graag bij je langs om samen tot de beste sportkleding te komen.