Terug naar overzicht

Het nut van een baselayer tijdens het sporten.

Intro

Een baselayer, ook wel bekend als een basislaag, ondershirt, zweetshirt of onderlaag, is een kledingstuk dat wordt gedragen als de eerste laag dicht op de huid bij outdoor-activiteiten en sporten. Het belangrijkste doel van een baselayer is om vocht van het lichaam weg te voeren om je droog en comfortabel te houden tijdens fysieke activiteiten.

Belangrijkste kenmerken van een baselayer zijn:

 1. Vochtregulatie: Baselayers zijn meestal gemaakt van vochtafvoerende materialen zoals polyester, merinowol of synthetische stoffen. Deze materialen hebben de eigenschap om zweet en vocht van de huid af te voeren naar de buitenste lagen van de kleding, waar het kan verdampen of worden opgenomen door andere lagen.
 2. Isolatie: Baselayers bieden vaak enige vorm van isolatie om je warm te houden tijdens koude omstandigheden. Merinowol, bijvoorbeeld, heeft van nature isolerende eigenschappen, terwijl sommige synthetische materialen warmte vasthouden.
 3. Ademend vermogen: Een goede baselayer is ademend en laat lucht circuleren, zodat overtollige warmte kan ontsnappen en je niet oververhit raakt.
 4. Comfort en pasvorm: Baselayers moeten nauwsluitend op het lichaam zitten om effectief vocht af te voeren, maar ze moeten ook comfortabel zijn om te dragen. Irritaties en schuren moeten worden vermeden.

Baselayers worden vaak gebruikt bij outdoor-activiteiten zoals de wielersport, wandelen, hardlopen, skiën, snowboarden en andere sporten waarbij het lichaam veel beweegt en zweet produceert. Door vocht van het lichaam weg te voeren, helpen ze je warm te blijven bij koud weer en koel te blijven bij warm weer, waardoor het risico op oververhitting of onderkoeling wordt verminderd.

XTech

Reessjurts heeft een breed assortiment met wielerkleding. Daarin gebruiken we alleen de beste Italiaanse kwaliteit. Omdat we het ook belangrijk vinden dat we naast onze bovenkleding ook goede onderkleding moeten kunnen aanbieden hebben we voor het Italiaanse merk XTech gekozen. Er zijn natuurlijk veel meer merken die hele goede onderkleding aanbieden zoals X-Bionic, odlo en craft. Wij hebben dus gekozen voor een echt Italiaans merk.

XTech is een leider in de productie van hoogwaardige naadloze technische sportkleding. Alle textielvezels die in het productiecentrum in Brescia worden gebruikt, zijn geselecteerd uit de beste ter wereld en hebben het label OEKO-TEX® Standard 100.

Deze certificering op de textielwaarde garandeert productie-ecologie, menselijke ecologie, consumptie-ecologie en verwijderingsecologie.

Klik hier voor meer info over Xtech? Of neem daarvoor contact op met ons via ons contactformulier.

Nut van thermokleding

Thermokleding is belangrijk om verschillende redenen. Vooral in koude weersomstandigheden. Maar ook in warme omstandigheden. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom thermokleding nuttig is:

 1. Isolatie. Thermokleding is ontworpen om het lichaam warm te houden door een isolerende laag te creëren tussen de huid en de omgeving. Het materiaal van thermokleding heeft vaak een hoog warmtebehoud. En het voorkomt dat lichaamswarmte ontsnapt, waardoor het lichaam warm blijft, zelfs bij lage temperaturen.
 2. Vochtregulatie. Thermokleding heeft doorgaans vocht afvoerende eigenschappen. Dit betekent dat het zweet en vocht van de huid afvoert. Dit voorkomt dat de huid vochtig wordt, wat essentieel is om warm te blijven. Wanneer vocht op de huid blijft, kan het verdampen en het lichaam afkoelen.
 3. Comfort. Thermokleding is vaak ontworpen om nauwsluitend en elastisch te zijn. Hierdoor het goed aansluit op het lichaam en je vrij kunt bewegen. Dit zorgt voor een comfortabelere ervaring bij het dragen van extra lagen kleding, zoals tijdens wintersportactiviteiten.
 4. Bescherming tegen onderkoeling. In koude omstandigheden kan het lichaam snel onderkoeld raken, wat gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Thermokleding helpt dit te voorkomen door de lichaamstemperatuur op peil te houden.
 5. Sportprestaties. Voor mensen die actief zijn in koude omstandigheden, zoals wintersporters, is thermokleding cruciaal om hun prestaties te optimaliseren. Het houdt hun spieren warm, vermindert spierstijfheid en verbetert de algehele prestaties.
 6. Ademend vermogen. Moderne thermokleding is vaak ontworpen met ademende materialen die vocht afvoeren zonder dat er overtollige warmte wordt vastgehouden. Dit voorkomt oververhitting en ongemak tijdens inspannende activiteiten.
 7. Lichtgewicht. Thermokleding is meestal licht van gewicht en compact. hierdoor het gemakkelijk kan worden gedragen onder andere kleding zonder extra bulk toe te voegen.

Kortom, thermokleding is belangrijk om het lichaam te beschermen tegen de kou, onderkoeling te voorkomen, het comfort te verhogen en prestaties te verbeteren tijdens activiteiten in koude omstandigheden.

Klik hier voor meer info over Xtech? Of neem daarvoor contact op met ons via ons contactformulier.

Geef een reactie

Ook je eigen
sportkleding ontwerpen?

Wij staan voor een persoonlijke benadering. We maken alle ontwerpen in eigen beheer en komen graag bij je langs om samen tot de beste sportkleding te komen.