Terug naar overzicht

Gravellen….

Toen wij begonnen met het ontwerpen van onze nieuwe Le Pistier collectie, kwamen we een hele toffe kleur tegen.. Emerald Green. En wat doe je dan.. Dan maak je daar natuurlijk een heel mooi shirt bij. Navy met emerald green is het geworden. (Check onze webshop) Toen het shirt eenmaal binnen was, werden we alleen maar meer verliefd op die kleur. Isaac blijkbaar ook. Want zij hebben hun nieuwste model gravelbike de Isaac Torus Explorer in dezelfde kleur gemaakt. Liefde op het eerste gezicht! Na meerdere keren om de fiets heen slenteren en verliefd worden, heb ik de stoute schoenen aangedaan en Jan Verkleij eigenaar van Raas Bikes in Leiden gevraagd er een te bestellen met een Shimano GRX 600 groep en Fore Five CRD wielen. Gelukkig was de levertijd dik in orde (4 maanden) en kon ik hem voor de kerst ophalen.

Eerste looks en bikefit

De fiets is zo tof dat hij eerst twee weken tijdens de feestdagen in de woonkamer heeft staan pronken. En daardoor de mogelijkheid hem van nog dichterbij te inspecteren. Het mooie aan deze fiets is dat er niet alleen mee gecrosst kan worden. Want dat wil dit monster zeker. Maar dat je er ook bagagedragers en tassen op kwijt kunt. De fiets is zoals al gezegd uitgevoerd met de hoge Fore five wielen met DT swiss 350 naven. Veel voor de looks, maar dat ze strak en stijf zijn dat moge duidelijk zijn. De banden die er nu onder rollen zijn 38mm maar er kunnen ook banden tot 45mm op.

Na de feestdagen gelijk een bikefit gedaan bij Ramon Borst van Jouw Fietscoach . Tijdens de fit een het zadel iets naar achter en een spacer hoger gegaan met het stuur. Daarnaast ook gelijk een zadeldruk meting gedaan en de schoenplaatjes opnieuw gesteld. Dit is nodig aangezien ik na mijn hersenbloeding in februari 2020 aan mijn linkerbeen minder reactievernogen heb en daardoor anders op mn fiets ben gaan zitten. Gelukkig kan Ramon mij daar goed bij helpen aangezien hij ook fysiotherapeut is.

En eenmaal goed op de fiets kan het avontuur beginnen.

Testen – de eerste rit

Ja en dan zit er nog maar 1 ding op.. De fiets uit de stal en testen! En dat hebben we vandaag, 16 januari 2022, gelijk maar goed gedaan. Nadat ik een abbonnement op Komoot heb aangeschaft kwam ik gelijk mooie routes tegen. Helaas niet in de buurt van ons bedrijf in Leimuiden maar wel in de buurt van Zeist ongeveer 45 minuten met de auto rijden.

Tijdens mijn zoektocht vooraf aan vandaag kwam ik de routes van Gijs Bruinsma tegen op de site van gravelritten.nl. uiteindelijk een mooie route gevonden startende vanaf Slot Zeist met allerlei gravelstroken en mooie vergezichten. Ondanks de koude en druilerige dag moest het wel een feestje worden.


 

Het mooie aan de routes die je op Komoot kunt vinden, is dat ze heel makkelijk in te laden zijn in bijvoorbeeld je Garmin (ik heb de 1030) en je Wahoo. Dat heb ik dus ook gedaan met deze route. Route zoeken via de laptop of telefoon, opslaan en inladen op je fietscomputer / navigatie. Het begin was even lastig zoeken bij slot Zeist, maar eenmaal op de gemaakte route is het super eenvoudig, alleen nog even die 75km trappen.

Tijdens het fietsen kom je er al snel achter dat het een kruising is tussen een mountainbike en een racefiets. Beiden heb ik in mijn renstal staan en met deze gravelbike erbij is het echt een mooie spectrum aan fietsen. De Isaac stuurt lekker strak, dit komt door het carbonnen frame maar natuurlijk ook door de strakke fore wielen die eronder rollen. Je hebt met deze gravelbike net even wat meer power dan met de mountainbike en (veel) meer comfort als met de racefiets.

De eerste 10 kilometer was het even wennen maar toen ik de smaak eenmaal te pakken had kon ik nog meer genieten. Waarom? je komt op andere plekken dan met de racefiets en mountainbike en je neemt er toch net even wat meer tijd voor om het allemaal in je op te nemen.

Je stopt een keertje meer. Neemt tijd om een mooie foto te maken. Tijdens het fietsen merk ik ook dat het onder de gravellaars ook een beetje ‘spullen kijken’ is. Even kijken waar de ander op fietst. Dat is trouwens ook zo met de racefiets en MTB maar op de gravelbike valt het me nog meer op. En terecht want er rijden hele toffe exemplaren rond.

Tijdens het fietsen merk ik al snel dat de fiets een lekkere wegligging heeft.  Dat wil zeggen hij doet wat je van hem vraagt. Anders dan het racefietsen moet je best wel eens om wat kuilen heen sturen. Zeker als we na RCN camping het Grote Bos de Maarnseberg oprijden ie het erg fijn om een 2 x 11 te rijden. Eenmaal ‘boven’ is het strakke sturen erg welkom want in de afzink zitten er erg veel en diepe kuilen in het zandpad.

Let de Stigterpad

Een van de belangrijkste redenen van deze route voor mij was het Let de Stigterpad. Ik had er al eens van gehoord maar wilde hem ook erg graag een keer fietsen.

Het Let de Stigterpad is vernoemd naar mevrouw A.D. de Stigter-Huising, oud-burgemeester van Maarn en mede grondlegger van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, van 2003-2005 was zij de eerste voorzitter. De route laat het beste zien wat het nationale park te bieden heeft, de half verharde fietspaden voeren langs bossen, heidevelden, grafheuvels, kastelen, zandverstuivingen, vennen, uiterwaarden met rivier en vergezichten. In het midden is de route wat heuvelachtig. Het is uniek dat stuwwal en rivierdal zo dicht bij elkaar liggen en dat maakt het Let de Stigterpad een bijzondere fietsroute.

Gravellen een blijvertje?

Tijdens het fietsen kwam ik veel blije en relaxte mensen tegen. Mannen en vrouwen. Het deed mij goed om te zien dat iedereen rekening met elkaar hield. Anders dan de verhalen die je weleens hoort over opdringerige types die er nog snel ff voor willen duiken ook al kan dat helemaal niet of is het helemaal niet nodig.

Al met al is het fietsen op paden die ik nog niet ken supertof, de relaxte sfeer ontspannend en de vergezichten erg mooie. En als je dan ook nog een raspaardje als de Isaac Torus Explorer onder je kont hebt dan is het helemaal genieten.

Is gravellen een blijvertje? voor mij wel. En ik denk met mij vele mensen. Hopelijk niet teveel want dan is er genoeg ruimte voor iedereen om te genieten van al het moois Nederland te bieden heeft.

Een reactie op “Gravellen….


Geef een reactie

Ook je eigen
sportkleding ontwerpen?

Wij staan voor een persoonlijke benadering. We maken alle ontwerpen in eigen beheer en komen graag bij je langs om samen tot de beste sportkleding te komen.