Terug naar overzicht

Fietsen in de warme zomer

Ook deze zomer is het weer warm… Sterker erg warm en dat zal de komende weken zo blijven en waarschijnlijk een jaarlijks terugkerend fenomeen zijn. Het is belangrijk om je dan dus ook goed voor te bereiden op de hitte die je te wachten staat. Hoe hou je in die hitte de fietsritten toch een beetje vol, aangenaam en leuk. We geven je in deze blog een aantal tips die er voor kunnen zorgen dat je de warmte kunt trotseren.

Drink van te voren goed

Ga goed voorbereid de fiets op, drink daarom vooraf voldoende water. Denk daarbij aan ongeveer een liter water. Een goed idee is daarbij om citroensap in dat litertje te doen en eventueel een schepje zout. Daarmee vul je niet alleen vocht, maar ook wat suikers en zouten aan. Dan heb al wat isotone en zout binnen. Want als je tijdens het fietsen dorst hebt, ben je eigenlijk te laat. Drink dus voordat je dorst hebt. Je kunt in plaats van het citroentje en schepje zout ook kiezen voor isotone dorstlessers. Denk daarbij aan merken als Enervit, isostar, SIS en named sport. Soms is het fijn om de avond van te voren een bidon in de vriezer te leggen, als je die meeneemt onderweg ontdooit de inhoud vanzelf en is je water een stuk kouder!

Plan je rit van te voren goed

Je route van te voren goed plannen is erg belangrijk. Pas je route daarom ook aan op de hitte. Bij (extreem) hoge temperaturen kan het gewoon zijn dat je minder presteert. Je kunt je route zo plannen dat je hem korter maakt dan normaal en dat indien mogelijk je er altijd een lusje aan vast kunt plakken. Zorg er bij het plannen ook voor dat je minder open vlaktes in je route opneemt en dat je ook je gemiddelde snelheid aanpast. In de schaduw fietsen heeft als voordeel dat je minder in de zon fietst maar ook dat het asfalt hopelijk minder warm is.

Zoals we allemaal wel weten… de ochtend is het koelste deel van de dag, en naarmate de dag vordert wordt het warmer en warmer. Onder ander doordat het wegdek warmer wordt. Vertrek dus vroeg en zorg ervoor dat je rit zoveel mogelijk gereden is voor het heetste van de dag. Het is ook zo dat je in Nederland in de ochtend minder te maken hebt met de wind en mogelijke buien. Dat geldt zeker ook voor het fietsen in de bergen. Naarmate de dag daar vordert hoe groter de kans op omslaand weer en buien.

Zorg voor goed ademende kleding.

In de zomer is het belangrijk om goed ademende kleding aan te hebben. Kleding die goed ventileert, vocht absorbeert en afvoert. De kleding die daarbij goed werkt is vaak van technische aard, denk daarbij aan kleding die gemaakt is van luchtdoorlatend lycra en polyester. Ook in de bibshort is het belangrijk om een zeem te hebben die goed de transpiratie absorbeert en afvoert. Reessjurts heeft in de Le Pistier lijn veel items die erg geschikt zijn voor de zomer.

Smeer je goed in

Een andere belangrijke tip is dat je je van te voren goed in smeert. Want voor je het weet, ben je flink verbrand. Gebruik dus een zonnebrandcrème met een flink hoge beschermingsfactor. Als je toch langer onderweg bent dan is het verstandig een klein flesje of tube zonnebrand mee te nemen met een hoge beschermingsfactor. Dan moet je eigenlijk nog genoeg meenemen om je nog eens, of zelfs nog een paar keer in te smeren. op de site van triathlon365.nl is een goede uitleg over de verschillende merken die goed hun werk doen te vinden. Denk trouwens bij het beschermen tegen de zon niet alleen aan zonnebrand. Ook een goede zonnebril en een buff voor onder je helm kan erg helpen.

We hadden het er al over: Door de warmte en hitte kan het zijn dat je lichaam minder presteert dan je gewend bent. Dat is misschien niet leuk om te lezen en te horen maar het is een feit waar je mee om moet leren gaan. Dwing jezelf dus niet om tot het uiterste te gaan, maar hou het een beetje rustig. Drink regelmatig. Een bidon per uur is helemaal niet gek. Liever te veel vocht dan te weinig tot je nemen. Ook hiervoor weer de isotone dorstlessers. Niet alleen zoetigheid maar ook zout en mineralen is erg belangrijk want die verlies je veel met het zweten. Let ook op je lichaamstemperatuur. Krijg je het onderweg té warm? Temporiseer dan even en stap af bij een schaduwrijk plekje waar je even af kan koelen.

Wist je dat….

Koud water drinken is goed. Maar te koud water kan juist een averechts effect hebben. Het kan verleidelijk zijn om een flinke plens ijskoud water in je gezicht te gooien als het echt warm is. En ja, je koelt er eventjes van af, maar op de langere termijn kan het zo zijn dat je juist meer opwarmt. Je lichaam reageert op zo’n koude plens door de haarvaten in je huid te vernauwen. En die haarvaten zijn juist belangrijk voor je lichaam bij het afvoeren van warmte. Oftewel: je hebt het eventjes wat kouder, maar daarna koelt je lichaam juist minder makkelijk af. Wat wel kan helpen: wat water, maar dus niet ijskoud, op je nek en polsen sprenkelen. Daar liggen grote bloedvaten dicht aan het oppervlak en het water helpt dan wél bij het verkoelen.

Naast het drinken is het natuurlijk ook belangrijk om te blijven eten. Je levert naast het feit dat je aan het sporten bent ook door het verwerken van de hitte een flinke fysieke prestatie. Dat betekent dat je alle calorieën die je verbrandt, ook moet aanvullen. Ook al voel je je misschien niet zo hongerig, de honger komt wel! Voorkom dus een hongerklop door op tijd te eten.

Geef een reactie

Ook je eigen
sportkleding ontwerpen?

Wij staan voor een persoonlijke benadering. We maken alle ontwerpen in eigen beheer en komen graag bij je langs om samen tot de beste sportkleding te komen.